(ВІДЕО) «Думав ходити по лісах, а довелося літати по небесах», – прикордонник на псевдо «Студент»

НАЗАД
06 квiтня 2024 17:14

Прикордонник на псевдо «Студент» – оператор повітряної розвідки та ударних авіаційних комплексів. Псевдо «Студент» боєць дістав під час проходження служби на своїй першій прикордонній заставі, адже на той час був наймолодшим військовослужбовцем у підрозділі.

Загалом хлопець з самого дитинства мріяв стати прикордонником. Родом з Житомирщини – українського Полісся. Все дитинство провів у лісах, неодноразово під час прогулянок лісами зустрічав прикордонників, які охороняли державний кордон, намагався бути схожим на них. Ще тоді, в дитинстві, вибрав для себе таке майбутнє. Адже впевнений, що прикордонник – престижна професія. 

І от, з досягненням повноліття, мрія здійснилась – він у лавах Державної прикордонної служби України. Попри поради рідних та близьких не підписувати контракт, «Студент» зробив свій вибір і сьогодні боронить свою Батьківщину в легендарному 9 прикордонному загоні імені Січових Стрільців. Впевнений, що захищати кордон – почесна справа, свідомий вибір свідомого громадянина своєї держави.

На службу прийшов 17 лютого 2022 року, майже за тиждень до повномасштабного вторгнення ворога, яке зустрів на північному кордоні. 

Під час отримання інформації про початок вторгнення ворога  «Студенту», як і більшості українців, не вірилось, що таке може бути. Згадує, як озброювались, виїжджали на бойові позиції, готувались до відбиття нападу ворога на своєму напрямку.

Опановувати ази оператора безпілотних літальних комплексів прикордонник розпочав влітку 2022 року. Тренувався  в  одному з навчальних центрів ДПСУ. Вивчав роботу та керування різними типами безпілотників.

Після навчання вибув на кордон, де виконував завдання в підрозділі повітряної розвідки керуючи дронами Mavic та Autel. Пройшов навчання на ударних дронах Vampire українського виробництва.

Згодом, коли ворога було вибито з півночі, перевівся на прикордонну комендатуру швидкого реагування – бойовий підрозділ загону. У складі підрозділу пройшов відповідну підготовку та після залагодження вибув у зону активних бойових дій.

Сьогодні «Студент» за допомогою свого «птаха-помічника» наводить паніку на ворога – проводить заходи з розвідки, нищить живу силу противника, ворожу техніку та озброєння. Активно у своїй діяльності його прикордонний підрозділ, поряд з іншими, використовує й FPV-дрони та дрони-бомбери. Загалом лише особисто «Студент» знищив більше десятка цілей: ворожий комплекс СПГ-9 з «обслугою», місця дислокації й укриття ворога з особовим складом, бронетехніку. Також до пекла відправив не один десяток орків та склади боєприпасів.

Працюють хлопці стандартно, для зони активних бойових дій: завчасно виходять на позиції, налаштовують технічну складову, облаштовують безпілотник зведеними скидами та починають працювати.

Особливо в пам’яті захисника закарбувався випадок, коли на той світ одним скидом відправив значну кількість окупантів. Відпрацьовував по укриттю, яке наші хлопці називали «мурашником» через велике скупчення ворожих піхотинців в одному місці. «Цікавий був феєрверк», – підсумовує воїн.

 «Скидаємо на цю позицію саморобний вибуховий пристрій вагою 8 кілограмів. Кидаємо на одну позицію, але вітер вносить корективи – здуває й заряд летить в ціль, в СПГ-9. Бачимо розрив й наслідки влучного попадання – усе порозліталось. У нас шалені емоції: крик, радість», – згадує прикордонник і додає: «Нам тоді сама погода допомогла влучити в ціль».

 Одного разу, під час знищення прикордонником за допомогою «Баби Яги» ворожого танка, було перехоплено розмову між радіостанціями противника: «Воіни Украіни зделалі разумно. Оні маладци. Слава Украіне. А у вас лохов – горіт танк. Слава Украіне».

Також був випадок, коли під час повітряної розвідки зафіксували, як троє орків рили підземний тунель, щоб підійти впритул до позицій українських захисників. Вчасно передана інформація на «Студента», його віртуозна робота й орки навіки припинили свою роботу.

Прикордонник зазначає, що принципів моралі рашисти не мають та розповідає, як під час радіоперехвату фіксував розмову між окупантами та їх групою, яка йшла на штурм. В атаку на наші позиції йшло два чоловіки. Згодом один по радіостанції передає, що в нього «300», на що отримує команду – дострелити пораненого й далі штурмувати самостійно.

«Студент» – професіонал, спиняє скидами ВОГів атаки ворога та влучно цілиться у рашистські нори з висоти 60 та 100 метрів.  Сьогодні боєць впевнено дивиться в майбутнє, передає досвід молодшим побратимам та запрошує своїх однолітків долучатись до військової служби, щоб разом захистити країну від ворога.

Відгуки та коментарі

Ваше ім'я
Ваш E-mail
Текст

Популярні розділи та сервіси